top of page
NextPrevious_Buttons-01.png
NextPrevious_Buttons-02.png

פרי האדמה

החוטמית זכתה בשמה בשל המבנה של האבקנים המאוחים שמעורר אסוציאציה של אף בולט. היא נמנית עם משפחת החלמיתיים (Malvaceae), משפחה דרמתית: פרחים גדולים, עמודים גבוהים, ועדיין לכולם עלים טעימים ופירות ששווה לאסוף ולכרסם. אולי הטעם הטוב הוא שמחייב אותם לגדול לגובה, להתפרסם במהירות ולייצר את הפירות הנפלאים שלהם שהם גם טעימים מאוד. הגבעול הגבוה עוזר לא רק בפרסום של הפריחה אלא גם מרחיק את הפירות מהנמלים החמדניות שמסתובבות בהמוניהן על הקרקע ומחפשות זרעים לאסוף.

חוטמית קירחת מזכירה מאוד במופע ובאסטרטגיה את החוטמית הזיפנית (Alcea setosa), אבל הגבעולים שלה קירחים ומכאן השם קירחת. הפריחה של החוטמית הקירחת מאוחרת יותר בקיץ, בהתאם למקצב הפריחה שמתאים לחרמון, ההר הגבוה שבחורף הוא מושלג ויש בו מספיק מים לפריחת קיץ. המין, חוטמית קירחת, מחליף את החוטמית הזיפנית בדרך צפונה, וייתכן שבעבר היה להן אב קדמון משותף. אפשר אולי להגדיר אותם כמינים ויקריים, מינים דומים שמחליפים זה את זה בתשובה לשינויי אקלים או טופוגרפיה, לרוב בעלי אב קדמון משותף. הניתוק הגיאוגרפי גרם לשינויים במינים, תחילה שינויים זעירים ואחר כך שינויים רבים שמצדיקים את ההפרדה למינים.

בארץ מתקיים קצה גבול התפוצה הדרומי של החוטמית הקירחת, ואנחנו מתרגשים מהיותה מין נדיר. היא נמצאת בעמק החולה, קצת על יד הכינרת, בגליל ובחרמון. היא גדלה גם בטורקיה, בעירק, בפרס ובלבנון, אך לא מצאתי דיווח מסוריה. אם אכן אינה מצויה בסוריה מדובר בשתי אוכלוסיות מנותקות ונפרדות של המין, ועל כן כנראה בהמשך ההתמיינות לקראת הפרדה נוספת. בשלב הזה יש רק הגדרה ברמה של תת-מין חרמוני לעומת תת-המין הטורקי. יש כ-70 מינים של חוטמית בעולם, רובם באסיה ומיעוטם באירופה.

המין תואר למדע לראשונה על ידי פרופ' מיכאל זהרי בשנת 1963, בעיתון הבוטני של ישראל (Israel Journal of Botany), שלימים הפך להיות העיתון למדעי הצמח Israel Journal of plant Scinces)), וכיום אינו יוצא עוד לאור (מחכה למוציא לאור שירים את הכפפה). היה נחמד שהיה לנו עיתון מדעי שאפשר היה לפרסם בו מאמרים שרלוונטיים בעיקר לישראל, וכאלו שלא היו מתפרסמים במקום אחר.

ההחלטה מה לבשל מהחוטמית הקירחת תלויה בעונות השנה ובמצאי במקרר או באמתחת. מאליו יובן שכל המתכונים המוצעים למיני החלמית השונים, וכן למיני המעוג ולמינים קרובים אחרים, מתאימים לכולם. אני מצאתי עלים בתחילת העונה, ועל כן הקפצתי אותם. הפרחים נפלאים בסלט, והפירות הירוקים מוקפצים או מלוקטים בשדה.

חוטמית קירחת

חלמיתיים

חומרים:

חופן עלי חלמית
בצל (סגול)
שמן לטיגון
פלפל, מלח, אגוז מוסקט
מיץ לימון

הכנה:

מקצצים הכול, מחממים את השמן, ולפי הסדר מטגנים את הבצל, את הפלפל ואת עלי החלמית. מתבלים בעדינות באגוז מוסקט ובקצת מלח. אפשר גם להוסיף חזה עוף חתוך לקוביות, ולקבל מנה משביעה עוד יותר. מתאים להגיש את המנה עם אורז.

עונות איסוף:

חורף

חוטמית מוקפצת
bottom of page