top of page
NextPrevious_Buttons-01.png
NextPrevious_Buttons-02.png

פרי האדמה

כשכבר כמעט סגרתי את רשימת הצמחים לספר נוספה לי הכלמנתה. אחד הפראים שבידידיי הכיר לי את הצמח העדין הזה. "צריך לנסוע בשטח בלי מזגן, בחלונות פתוחים. מצאתי אותו כאן ברמות מנשה, הטנדר עלה עליו והרחתי את הריח" אמר לי. בגינה של אריה קלר, מעציץ גדול נוזלים העלים של הכלמנתה, פה ושם פרחים ורודים, קטנים, שפתניים, עם הרבה נקודות חן.

המשפחה, איך לא, משפחת השפתניים (Labiatae). רק אצלם אפשר למצוא צמחים כל כך ריחניים שיעוררו את הנהג לעצור כשפגעו בגלגלים. השם העברי הוא התעתיק של השם הלטיני שפירושו המנתה הטובה. הריח מזכיר את המנתה ואת הזוטה, אבל עז יותר ומשובח, מאלו השמורים ליודעי דבר. בעולם יש פחות מעשרה מינים של כלמנתה בעולם, ורק לאחרונה התגלה מין נוסף בסרדיניה שבאיטליה.

הכלמנתה האפורה לא קנתה מקום מספיק מכובד על מדף התבלינים, בשל הנדירות היחסית של המין. היא גדלה על קרקעות בהירות, עשירות בגיר רך ובין סלעי הנארי, הוא הקרום הקשה שמכסה את הסלעים הרכים. הכלמנתה גדלה בבתות ובשולי החורש.

המראה האפרורי של העלים נוצר משערות שמכסות את העלים. השערות מראות על התאמה ליובש, ואם הצמח לא יורד אל המדבר זה לא אומר שהוא מפונק. הכלמנתה היא מהצמחים שפורחים לקראת הקיץ, בחודש מאי מופיעים הפרחים הראשונים והם הולכים ונעלמים עם בוא הסתיו והגשמים הראשונים. הפרחים אינם בולטים - לא בצבע, לא בגודל ולא בעוצמת הפריחה, ועל כן כנראה הובילה אותם האבולוציה שלהם לאחר את מועד הפריחה ולפרנס את הדבורים הסוליטריות המבקרות אותם בעונה הקשה של הקיץ והיובש.

יש המשייכים את הכלמנתה למינים הנזכרים במקורות בשמות אחרים, אבל לא מצאתי אזכור משכנע. מינים אחרים של כלמנתה גדלים במקומות שונים בעולם ומשמשים גם הם להכנת תה ולתבלין.

מייחסים לכלמנתה תכונות מרגיעות, מכייחות ומבריאות. כלמנתה אפורה גדלה בר גם בפקיסטן. קבוצת חוקרים פקיסטנית עבדה על הצמח ובודדה ממנו גליקוזיד (glycoside) בעל סגולות, אולי כשיהיה שלום נזכה גם לקרוא את המאמר שלהם לפני שיתיישן יותר מדיי. היו גם חוקרים ישראלים וחוקרים טורקים שהתעניינו בו, אבל הוא לא עשה קריירה כענף חקלאי. לשמנים האתריים שבתוכו יש השפעה שלילית על חיידקים, וגם הימצאות הגליקוזיד מצביעה על כך שיש בסיס לשימושים הרפואיים המסורתיים של הכלמנתה. אולי עוד נשמע עליה בהמשך. בחירה של צמח להפקת חומרים תלויה גם בנוכחותם וגם בנוחיות לגדל ממנו כמויות גדולות. יומה של הכלמנתה עדיין לא הגיע.

כלמינתה אפורה

שפתניים

חומרים:

ענף קטן של כלמנתה
מים להרתחה

הכנה:

מרתיחים מים בקנקן ובתוכם ענף כלמנתה. מוזגים לכוסות וממתיקים לפי הטעם. נרגעים ושותים או שותים ונרגעים.

עונות איסוף:

כל השנה, מומלץ לגדל באדנית.

תה מכלמינתה
bottom of page