אצות אדמומיות
סגולית מפוספסת
Chondroclonium acicularis (Roth) Fredericq
מחלקת האצות האדומיות (Rhodophyta), סדרת הסגוליתאים (Gigartinales), משפחת הסגוליתיים (Gigartinaceae).
בעבר נהגו לשייך את הסוג ל- Gigartina וכך הוא מופיע ברוב הספרים. אולם כיום הוגדר שם הסוג של Gigartina acicularis מחדש והוא נקרא Chondroclonium. שם זה אנו נוקטים כאן. השם העברי של האצה נשאר ללא שינוי.
פירוש השם
השם המדעי הקודם של הסגולית (Gigartina) פירושו זרע ענבים, והוא מרמז על גון היין של האצה. שם המין (acicularis) מתייחס לצורתם המחודדת של הענפים ופירושו מחט. השם העברי מציין את הגוון של האצה ואת צורתם המפוספסת של הענפים. פירושו של שם הסוג המדעי החדש (Chondroclonium) מתייחס למרקם הסחוסי של הסגולית ולצורת המושבה שהצמח יוצר, ובתרגום חופשי: מושבה סחוסית.
תיאור
הסגולית המפוספסת היא אצה גלילית, מסועפת, בעלת ענפים קשתיים, מעוגלים, משולבים זה בזה. הסגולית מכסה במעין רשת שטחים מצומצמים בתחום הכרית. ההסתעפויות לעתים דיכוטומיות ולרוב בלתי רגולריות (לא סדירות). הענפים סחוסיים ומחודדים מעט בקצותיהם. במים חמים מתפרק היצע והופך לחומר דביק.
בהסתכלות מיקרוסקופית, בחתך, נראות בשכבה החיצונית (הקורטקס) שורות ספורות של תאים קטנים, מוארכים ובלתי רגולריים. השכבה הפנימית (המדולה) מכילה תאים גדולים יותר, בעלי דופן עבה, וחסרי פיגמנטים.
מידות
קוטר הענפים הוא כמילימטר אחד, ולעתים יותר. הענפים נעשים צרים בקצותיהם. האורך משתנה. קוטר הצמח הוא בן סנטימטרים אחדים. לרוב, גובהו אינו עולה על 5 ס"מ.
צבעוניות
הענפים בעלי גוון ארגמני, עם נטייה לירוק. צבע האצה תלוי במידת התאורה במקום הגידול, ניתן להבחין בכתמים כהים ובהירים על אותו הפרט. הכתמים הבהירים נוצרים במקומות שהאצה היתה מכוסה, לרוב על ידי ענפים של סגולית או על ידי מינים אחרים.
סימני היכר מיוחדים
קל לזהות את המין על פי צורת השיח הכללית המזכירה גבעה או כרית קטנה וכן על פי הצורה המסועפת והקשתיות של הענפים.
בית הגידול
הסגולית מצויה בתחום הכרית, על משטחי הגידוד ובבורות, בעיקר בחלקם העליון. לעתים מוצאים אותה עמוק יותר בחברת האלמוגנית.
ביולוגיה ורבייה
רוב המינים של הסגולית הם בעלי מחזור חיים משולש (אצל Gigartina stellata טרם מצאו עדויות לרבייה מינית). לגופי הפרי של הסגולית צורת כדורים כהים שקוטרם כמילימטר אחד.
עונתיות ותפוצה
הסגולית מצויה בחופינו כמעט בכל השנה, והיא נפוצה יותר באביב ובחורף. התפוצה הגיאוגרפית של המין רחבה מאוד וכוללת את הים התיכון, חופי הים השחור, האיים הקנריים, ברזיל והאוקיאנוס ההודי.
פירוט המינים
מין נוסף של סגולית המצוי באזורנו הוא: Chondroclonium teedii = Gigartina teedii (Roth) Lamauroux. מין זה נדיר יותר ולו שני סוגי ענפים: מרכזיים וצדדיים. הענפים הקצרים מחודדים ונושאים עליהם את אברי הרבייה. המין דומה במידה מסוימת לענפית. בעבר היה מין זה נפוץ מאוד אך כיום קיים חשש שנעלם. שלושה מינים נוספים שנזכרו בפרסומים שונים מובאים להלן, לחלק מהמינים שונה השם, בכל אופן, לדברי פרופ' ג'אקונה (G. Giaccone) הם אינם מינים של הים התיכון ורצוי לבדוק אותם שוב:
Gigartina mamillosa (Goodenough and Woodward) J. Agardh
Gigartina pistillata (S. G. Gmelin) Stackhouse
Gigartina tepida Hollenberg.