top of page

אצות ירוקיות

181_n.jpg
acheli-icons_03_whiteBack-01.png
NextPrevious_Buttons-01.png
NextPrevious_Buttons-02.png
צברית מצויה

Halimeda tuna (Ellis and Solander) Lamouroux

מערכת הירוקיות, סדרת השלוחיתאים (Caulerpales), משפחת הקודיוניתאים (Codiaceae). יש הרואים בצברית ובנפנפת קבוצה נפרדת בתוך משפחת הקודיוניתאים, ויש הרואים בהן משפחה נפרדת, משפחת ה- (Udoteaceae).

פירוש השם

מקורו של שם הסוג המדעי (Halimeda) הוא מיוונית ופירושו ימי. שם המין (tuna) הוא השם העתיק של אחד ממיני הקקטוסים (Opuntia). השם צברית מתאר את צורת התאלוס המזכירה מבנה של שיח צבר (קקטוס) קטן ושם המין מתאר את בית הגידול.

תיאור

גוף הצברית עשוי פרקים פרקים משוטחים, היושבים זה על גבי זה. האצה גירנית ומוצקת למגע. השיח כולו נראה כעין שיח צבר קטנטן.  הפרקים מחוברים זה לזה באמצעות הסיבים הפנימיים. צורת הפרקים משולשת ונוטה לריבוע או ריבועית עם פינות מעוגלות.

מידות

גובה האצה מגיע עד 10 ס"מ ולרוב פחות. קוטר הפרקים נע בין סנטימטר לסנטימטר וחצי. עובי התאלוס עולה לרוב על מילימטר אחד, פרקים מבוגרים עבים יותר מפרקים צעירים.

צבעוניות

צבעה של הצברית המצויה ירוק כהה. עם ההזדקנות נראה צבעו הלבן של הגיר המושקע בה והיא הופכת ירקרקת. לעתים קרובות האצה מכוסה באפיפיטים המקנים לה את צבעיהם.

סימני היכר מיוחדים

לצברית מבנה אופייני מובהק, וקשה לטעות בינה ובין אצות אחרות.

בית הגידול

הצברית מצויה במקומותינו בעיקר בבורות ובמים עמוקים. בים הפתוח נמצאו פרטים בעומק העולה על 30 מ'. בתוך הבורות נמצאים שיחי הצברית בעיקר על הקירות, בחלקו העמוק יותר של הבור. פרטים של צברית כמעט שאינם נחשפים לאוויר.

ביולוגיה ורבייה

 לסוג צברית יכולת להשקיע גיר בדפנות התאים, תכונה זו מקנה לה חוזק וגם מחבבת אותה על אפיפיטים שונים. בתא בוגר של צברית מבחינים בשני גופיפים (פלסטידים); כלורופלסט, שמבצע פוטוסינתזה ועמילופלסט, שמסוגל לאגור חומרי תשמורת, עמילנים. בתנאים טובים של צמיחה פעילה יכולה האצה להצמיח פרק שלם ביום אחד של גידול. ביומו הראשון צבעו של הפרק הצעיר לבן, כיוון שהוא עדיין מכיל רק עמילופלסטים  ולא כלורופלסטים, שהם מקור הצבע הירוק. תהליך התרבצות הגיר נמשך בין 36 ל48- שעות, והוא מבוצע בשני שלבים: בשלב הראשון נוצרים יונים על הדופן, ובשלב השני נקשר גיר (CaCO3).

בעבודה שבדקה את העומק שאליו חודר המאחז נמצא שאצל הצברית הוא מגיע עד לעומק של 5 ס"מ בתוך  הסלע, עובדה המקנה לה יציבות ומאפשרת לה להתחדש לאחר שנפגעה או נאכלה.

עונתיות ותפוצה

הצברית מצויה בחופינו כל השנה. התפוצה העולמית כוללת את הימים החמים בעולם, הים התיכון, האוקיאנוס האטלנטי, האוקיאנוס ההודי והאוקיאנוס השקט. בשנים האחרונית היא יותר ויותר נדירה וקשה מאוד למצוא אותה בבורות.

פירוט המינים

בעולם ידועים כשלושים מינים של צברית. נראה שצברית מצויה היא המין היחיד המופיע בקטע זה של מזרח הים התיכון.

bottom of page