top of page

אצות אדמומיות

181_n.jpg
acheli-icons_03_whiteBack-01.png
NextPrevious_Buttons-01.png
NextPrevious_Buttons-02.png
סלית

Spyridia Harvey 1833

מחלקת האצות האדומיות (Rhodophyta), סדרת האצעדנאים  (Ceramiales), משפחת האצעדניים (Ceramiaceae).

פירוש השם

שם הסוג, המדעי והעברי, פירושו סל, או סלי.

תיאור

הסלית הנה אצה עדינה, מסועפת, דמוית שיח, בהירה ודקה. היצע רך וגמיש. הענפים מסורגים והשלד רפוי, הסלית מאבדת לחלוטין את הצורה כשמוציאים אותה מהמים. במיקרוסקופ נראה שהענפים עשויים תאים רצופים. מדי פעם נראות טבעות המכילות צבע, כמקובל במשפחת האצעדנים, אולם אצל הסלית הטבעות מרוחקות זו מזו. במרכז התאלוס עובר ציר מרכזי העשוי מתאים חסרי צבע.

מידות

קוטרם של הענפים הראשיים מגיע למילימטר אחד, הענפים הצדדיים דקים יותר וקצרים. השיח כולו מגיע לאורך של עשרה עד חמישה עשר ס"מ.

צבעוניות

צבעה של האצה בהיר ודהוי, לעתים יש תוספות צבע בגוונים ירוק דהוי חום או ורוד.

סימני היכר מיוחדים

המגע הרך של התאלוס והגוון הבהיר של האצה אופייניים לה מאוד. לפעמים אפשר לטעות בינה לבין דסית, שגם היא רכה אבל צבעה כהה יותר. בהסתכלות מיקרוסקופית צריך לבחון חלקי צמח גדולים יחסית כדי לא להחליפה במינים אחרים של משפחת האצעדנים.

בית הגידול

הסלית מצויה בחלקו העליון של תחום הכרית. היא נמצאת לרוב על משטחי הגידוד, לעתים קרובות בגבים שמעל קו המים, לרוב מרוחקת מאזור מפץ הגלים. יש שהסלית מופיעה כאפיפיטית על אצות אחרות.

ביולוגיה ורבייה

לסלית מחזור חיים משולש. גופי הפרי, הציסטוקרפים, אדומים כהים, דמויי כדור, מפוזרים לאורך הענפים הארוכים. נבגי הרביעייה יושבים על הטבעות. לעתים ניתן לראות ריכוזי טבעות גם במגדלת.

עונתיות ותפוצה

הסלית מצויה בכל חודשי השנה, אם כי יש המבחינים בגלי אוכלוסייה: הסלית מתמעטת בחורף ונפוצה בקיץ. סלית מצויה נפוצה כמעט בכל העולם בימים טרופיים וסובטרופיים.

פירוט המינים

הסוג כולל כ-15 מינים. באזורנו מצויים שני מינים. סלית מצויה -  Spyridia filamentosa (Wulfen) Harvey וסלית האנקולים, שניהם נפוצים למדי. סלית האנקולים תוארה מאזורנו בשם  .Spyridia aculeata (C. Ag.) Kutzing כיום נקרא המין Spyridia hypnoides (Bory) Papenfuss. שני המינים דומים למדי במבט כללי, ויש צורך להיעזר במגדלת כדי להבחין ביניהם. הענפים של סלית האנקולים מסתיימים באנקול. סימן נוסף, קל לזיהוי אך נראה רק במיקרוסקופ, הוא צורתם של קצות הענפים (ראו ציור). קצות הענפים של הסלית המצויה מסתיימים בחוד, ואילו קצות הענפים של סלית האנקולים מסתיימים בשלושה חודים. סלית האנקולים היא מין שהיגר מים סוף, והיא נפוצה יותר בדרום הארץ, בעיקר בחודשים החמים. סלית מצויה, המין הנפוץ יותר, מצויה כמעט בכל החופים הסלעיים של ארצנו.

bottom of page