אצות ירוקיות
בלוניה מצויה
Valonia utricularis (Roth) C. Agardh
מערכת הירוקיות, סדרת הסיפונלאים (Siphonocladales), משפחת הבלוניים (Valoniaceae).
פירוש השם
השם המדעי של הסוג (Valonia) מוקדש לעיר באלבניה, כנראה משם תואר לראשונה. שם הסוג (utricularis) מתאר נאד. השם העברי של הסוג מתייחס לצורה הנפוחה של התאלוס וגם מזכיר את הצליל של השם המדעי.
תיאור
במבט כללי נראית האצה כצבר של שלפוחיות ירקרקות המלוכדות לגוש ויוצרות, לרוב, משטח צפוף. השלפוחיות של הבלוניה מתחברות למצע בעזרת בלוטות אחיזה. כאשר מנתקים אותן מהמצע מתגלה צורתה של השלפוחית הבודדת, שהיא לרוב מוארכת וצרה בבסיסה. לעתים מוצאים שלפוחיות הגדלות על שלפוחיות אחרות ואינן מחוברות ישירות למצע. במבט מיקרוסקופי נראית שכבת הציטופלסמה העבה של התאים ההיקפיים.
מידות
רוחב השלפוחיות נע בין מילימטרים אחדים, בדרך כלל פחות מחצי סנטימטר, ואורכן מגיע עד שני ס"מ.
צבעוניות
צבעה של השלפוחית הבודדת ירוק בהיר, כמעט שקוף. לגוש כולו גוון כהה יותר.
סימני היכר מיוחדים
קל מאוד לזהות את הבלוניה בשל צורת השלפוחיות הבלתי רגולרית (לא סדירה). מין נוסף בעל שלפוחיות, (וניתן לטעות ביניהם) הוא שלפוחנית אשכולית, אבל השלפוחיות שלה הן אדמדמות ומסודרות באשכול.
בית הגידול
הבלוניה מופיעה בדרך כלל במקומות מוצלים, בחלקו העליון של תחום הכרית, לעתים בבורות שעל משטחי הגידוד, בחלקם העליון, לעתים בחלקו העליון של המצוק מצד הים, באזור שאינו נחשף בשפל. בים הפתוח נמצאו פרטים קטנים בעומק המגיע עד ל50- מ'.
ביולוגיה ורבייה
כל שלפוחית היא יחידה אחת, חסרת מחיצות תא ומרובת גרעינים. כאשר השלפוחיות נחשפות לאוויר לזמן ממושך, הן מאבדות מים ומתרככות. שלפוחית שנותקה ממקומה אינה יכולה להמשיך ולהתקיים, אבל היא יכולה ליצר נבגים (ספורות) בעלי כושר רבייה: בתוך יממה, בתנאי שהאצה נשארה במי הים, הופך תוכן השלפוחית המנותקת לנבגים ואלה נפוצים בים ויכולים להתיישב ולהתחיל לפתח מושבה חדשה של בלוניות.
עונתיות ותפוצה
הבלוניה מצויה בחופינו בכל חודשי השנה, אם כי אינה נפוצה. התפוצה העולמית: בים התיכון, באוקיאנוס האטלנטי ובאוקיאנוס ההודי.
פירוט המינים
שלושה מינים של בלוניה ידועים מהים התיכון. מתוכם תואר מחופי ישראל רק מין אחד, בלוניה מצויה. ממצרים תואר המין Valonia macrophysa Kützing, שהוא בעל שלפוחיות גדולות יותר, שאורכן מגיע עד כ3- ס"מ והוא גדל בעומק של 30 מ' בים. מין נוסף שמוזכר בספרות הוא Valonia aegagropila C. Agardh, אשר לו שלפוחיות קטנות יותר. יש חוקרים הסוברים שזהו מין נרדף למין שלנו - Valonia utricularis.